World of Warcraft Başlangıç Rehberi

Başlangıç Rehberimize Hoşgeldiniz!

Hazırladığımız bu rehberde, World of Warcraft’a ilk defa adım atacak ve yıllar sonra oyuna geri dönmeyi düşünen arkadaşlarımızın bilmesi gereken en temel bilgilere değiniyoruz.

World of Warcraft Paketleri

En çok merak edilen sorulardan birisi hangi paketi almayım ?


World of Warcraft tarihi boyunca yedi genişleme paketi piyasaya sürülmüştür bunlar ; The Burning Crusade (2007), Wrath of the Lich King (2008), Cataclysm (2010), Mists of Pandaria (2012), Warlords of Draenor (2014), Legion (2016) ve Battle for Azeroth (2018) olmuştur. Eskiden, bu ek paketlerin bir kısımını ayrı ayrı satın almak gerekiyordu. Fakat Legion‘ın gelmesiyle bir önceki paketlerde başlangıç paketlerine ücretsiz dahil edilmiştir. 2020 yılında çıkması beklenen genişleme paketi Shadowlands, BlizzCon 2019’da duyurulmuştur. Paketin en geç 31 Aralık 2020’de çıkması beklenmektedir.

17 Temmuz 2018 tarihinde başlangıç paketi tamamen kaldırılmıştır. Blizzard’ın yaptığı açıklamada artık başlangıç paketi satılmayacağı ve aktif bir üyelik sistemi içerisinde eski oyunların hediye edileceği belirtilmiştir. Yani üyelik aldıktan sonra BFA almanız, Shadowlands gelene kadar bütün oyunlara sahip olmanızı sağlayacaktır. (Shadowlands geldiğinde sistem değişiklik gösterebilir.)

Yani özetle ilk aylık ödemenizi gerçekleştirdikten sonra 110. seviyeye kadar olan tüm içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Fakat 120. seviyeye ulaşmak için Battle for Azeroth’u almanız gerekiyor. Yeni oyunculara tavisyemiz, ilk olarak oyunu 110. seviyeye kadar oynamaları, sonrasında eğer oyunu severlerse de Battle For Azeroth’u almalarıdır. (Henüz kesinleşmiş olmasada Shadowlands geldiğinde, Battle for Azeroth içeriğinin ücretsiz olması bir hayli muhtemel gözüküyor.)

İlk World of Warcraft Karakterinizi Yaratmak

Bir MMO’nun en zorlu kararlarından birisi de, oyunu oynamak için hangi sunucuyu, karakteri ve sınıfı seçmeniz gerektiğidir. Sunucunuzu seçiyorken, oynamayı planladığınız saatlerde orta veya yüksek yoğunluğa sahip sunucuyu seçmeniz yararınıza olacaktır. Herhangi bir arkadaşınızla oynuyorsanız, hangi sunucuda olurlarsa olsunlar ya da olmaları gereken bir karakter yapın bir sunucu üzerinde önceden hemfikir olduğunuzdan emin olun. Sunucu seçiminizi arkadaş çevrenize göre veya sunuculara girip şehirde oyuncular ile konuşarak yapmanız en doğrusu olucaktır.

Irklar ve Özekllikleri

Hangi sunucuda oynamak istediğinize karar verdikten sonra, daha da büyük bir soruyu cevaplamalısınız: Hangi sınıfla ve itifakta oynayacaksınız?

World of Warcraft’taki her ırkın kendine has verdiği özellikler mevcut bunlar oynadığınız sınıfın yaptığı dps, heal, tank lığını ufakta olsa değiştirebilir.
Her ırkın bir veya birden fazla aktif ve pasif özellikleri bulunur.Bunlardan örnek vermek gerekirse Pandaren ırkını yemek bufflarından daha fazla özellik almalarını sağlar.Dinlenme bonusu iki katı uzun sürer. Aktif olarak ise Stun yeteneği bulunur. Buradan tüm ırkların özelliklerine bakabilirsiniz.
Bunlar dışında sadece görüntüsünü sevdiğiniz bir ırkıda seçebilirsiniz benim tavsiyem hikayesini ve görüntüsünü sevdiğiniz bir ırkı seçmeniz. İleride çok iyi bir oyuncu olmak istediğinizde çok ufak farklar ile öne geçmek istediğinizde yeni bir karakter seviyelendirebilirsiniz. İlk deneyim her zaman önemlidir bu yüzden görüntüsü ve hikayesi size en iyi görüneni seçin ve oynamaya başlayın.

Sınıf seçimi

Ancak bir sınıf seçmek çok daha korkutucu bir sorundur. World of Warcraft, her birinde hangi yeteneklere sahip olduklarını ve bir grupta hangi rolü oynadıklarını belirleyen iki ila dört uzmanlık (specs adı verilir) olan 12 sınıfa sahiptir. Partiye liderlik etmek ve bir tank olarak düşman hasarını emmek ister misiniz? Bir şifacı olarak oyuncuları hayatta tutmak ister misiniz? Yoksa bir hasar dağıtıcısı (DPS olarak adlandırılır) olarak çılgın hasarlar çıkarmak ister misiniz?

Bu, oyuna adım atmadan önce karar vermek zor olabilir. Bir yandan iyi bir yandan kötü haber şu ki, herhangi bir sınıfı BFA genişleme paketine sahipseniz 110 seviye olarak oluşturabilir ve onu test edebilirsiniz. Her sınıfın (specs) uzamanlıkları arasında dilediğiniz kadar geçiş yapabilirsiniz.

İşte her sınıfın kısaca bir listesi:

  • Warriors bir tank özelliğine ve iki DPS özelliğine sahip vahşi bir yakın dövüş sınıfıdır.
  • Paladins yakın dövüşte kanalize ettikleri kutsal tank büyücüleridir ve bir tank, şifacı veya DPS olabilir.
  • Hunters yakın dövüşlü bir DPS ya da menzilli DPS olabilir ve hayvanlarını yanlarında savaşmak için evcilleştirebilirler.
  • Rogues gizlilik ve çılgın hasar patlamaları için bir ustadır safkan yakın dövüşçü DPS.
  • Priests iki farklı iyileştirici özelliğe sahipler veya menzilli bir DPS sınıfı olarak etkileyici hasar vermek için gölgenin güçlerinden faydalanabilirler.
  • Shamans düşmanlarına yıldırım ve ateş çağıran elementlerin efendileridir. Bunlar DPS, melee DPS ve şifacılar arasında olabilir.
  • Mages menzilli DPS olarak düşmanlara saldırmak için ateş, buz veya gizli enerji kullanan usta büyücülerdir.
  • Warlocks saf menzilli DPS sınıfı olarak gölge büyülerini kulanmakta. Onlar için savaşmak için iblisleri de çağırabilirler
  • Monks şifa, yakın dövüş DPS ve tank olbilmektedir.
  • Druids farklı hayvan formlarına dönüşür ve dört ayrı özelliğe sahip en çok yönlü sınıftır: yakın dövüş DPS, menzilli DPS, tanklar ve şifacılar.
  • Demon Hunters saldırılarına güç vermek için şeytani enerjiyi yönlendiren oldukça hareketli yakın dövüş uzmanlarıdır. Yakın dövüşlerde DPS veya tankları olabilir.
  • Death Knights Lich King’in hizmetkarlarıdır ve yakın dövüş silahı DPS veya tankları olarak güçlü runeblades kullanırlar.

Nihayetinde, en hızlı şekilde oynamanızı sağlayan şey doğru karardır ve baştan başlamak önemli değildir. Yeni karakterleri sıfırdan düzeltmek zaman alabilir, ancak iyi bir yan proje olabilir. Dahası, çoğu hardcore WoW oyuncusu sadece bir sınıf olarak oynamıyor.

Oyuna geri dönen veya şu anki oyuncular için, ince farklılıkların ne kadar önemli olabileceğinin daha fazla farkında olduğundan bir sınıf seçmek için daha fazla düşünülür. Tüm dps sınıfları eşit değildir. Örneğin Feral Druidler, düşmanlar üzerinde zamanla kanama uygularken yetenekleri kullanmak için iki enerji kaynağını yönetmekle ilgiilenirler. İyi bir feral druid bu kanama özelliklerinin sürelerini ne zaman yenilemesi gerektiğini bilimesi gerekir. Her sınıfın oynanış farklarını youtube üzerinden sınıf ismi ve pov (Point of View) yazıp daha detaylı izleyebilirsiniz. Her sınıf kendine has güzel ve sizi çeken bir yanı vardır.

İlk adımlarınız

Karakterinizi oluşturduktan sonra, oturum açıp oynamaya başlayabilirsiniz. Battle for Azeroth satın alımıyla birlikte gelen ücretsiz boost jetonunuzu kullanmayı seçtiyseniz, 110. seviyeden başlayacak ve mevcut uzmanlığınızı hızlandıracak ve daha sonra Azeroth’un ana görevlerini deneyimleyebileceksiniz.

Yep yeni sıfırdan bir karakter oluşturduysanız ırkınız veya sınıfınız için oluşturulmuş başlanğıç bölgelerinden birinde oynamaya başlarsınız. Başlanlarda ilk yapmanız gereken oyunu daha iyi keşfetmek ve deneyim (exp) kazanabilmek için görevleri yapmalısınız.
Görev sistemindeki işaretler kısaca;

  • Sarı ünlem: Mevcut seviyenize uygun görev
  • Soluk sarı ünlem: Seviyenizden düşük görev
  • Soru işareti: Tamamlanan görevler
  • Mavi ünlem: Tekrarlana bilen görevler (günlük, haftalık vb.)
  • Turuncu ünlem: Ana görevden daha önemli olan görev

Görevleri yaparken dialogları ve görev metinlerini okumaya özen gösterin çünkü World of Warcraft içerisinde düzünelerce bölge ve her bölgede ayrıntılı hikayesi vardır. Hikaye genellikle esprili ve belirli bir kişiyi neden öldürmeniz veya nadir bir eşyayı neden bulmanız gerektiğine dair bilgiler edinebiliriz. Tüm bu görevler oldukça eğlenceli bir macera hikayesi oluşturmak için bir araya geliyor.

Seviye 10’a ulaştığınızda, tamamen olmasa bile, başlangıç bölgenizin görevlerini bitmiş olmalısınız. Oradan yeni bir bölgeye geçiş yapabilirsiniz.
Birkaç yıl önce World of Warcraft, tüm eski bölgeleri ve genişletmeleri için sınırlı dinamik seviye ölçeklendirmesi getirdi. Katı bir seviye gereksinimi yerine, artık bölgeler her zaman karakterinizin seviyesine uyacak şekilde uyarlanacak seviye aralıklarına sahip. Bu yeni sistemin harika yanı, görevlerin ve canavarların her zaman seviyenize uygun olması, böylece her bölgenin hikayesine daha fazla odaklanabilmenizdir.

Hangi bölgeye gideceğinizi seçerken yanlış cevap yoktur. Her bölgenin kendine yeten bir hikayesi vardır, bu nedenle maksimum seviyeye giden doğru bir yol yoktur – sadece size en havalı geleni seçin.

Seviye Boost’u Yapmak yada Yapmamak

World of Warcraft’ta yeniyseniz ve Battle for Azeroth’u yeni satın aldıysanız, oluşturduğunuz herhangi bir karaktere uygulanabilecek bir seviye 110 yükseltme jetonu alacaksınız. Bunun iyi yanı oyuna hemen dahil olmanıza ve genişletmenin içeriğinin hemen keyfini çıkarmanıza izin vermesidir – bu harika çünkü World of Warcraft’a en son eklenenler genellikle en eğlencelidir. Aynı zamanda, 15 yıllık görev ve bölgeleri atlayacaksınız ve düşük seviyeli görevleri yapmanız gerekmeyecek. Benim tavsiyem? En sevdiğiniz birkaç sınıfla ücretsiz 110. sınıf denemesini oynayın ve ardından güçlendirmek için bunlardan birini seçin. Bu karakteriniz ile biraz oynayın ve yeni genişlemenin tadını çıkarın ve daha sonra oyun için iyi bir fikir edindiğinizde, yeni bir karakter oluşturup eski moda şekilde seviyelemeye ve oyunu keşfetmeye başlayın. Her iki bence en iyisi – güven bana, her ikisi de deneyimlemeye değer.

Diğer oyuncularla bağlantı kurun

MMO’lar doğası gereği sosyal oyunlardır, ancak yıllar içinde World of Warcraft solo fikirli oyuncular için özellikle dost olmuştur. Bir ‘grup finder’ aracı, sizi her şey için otomatik olarak partilere yerleştirir, ancak en zorlu grup içeriği ve World of Warcraft’ın görevlerinin neredeyse tamamı kendi başınıza yapılabilir. Ama arkadaşlarınız ile ve bir toplulukla daha da iyi hale gelebilir.

Sohbet kanallarından konuşmaktan çekinmeyin oyun türkçe dilinini kullanmıyor olabilir sohbet kanallarından herkes ile konuşabilir guild, community lere katılabilirsiniz.

Yama 8.0 ayrıca (community) Topluluklar adlı yeni bir özellik ekledi. (Guild) Loncalardan ayrı olarak, bu oyun içi gruplar her şeye odaklanabilir ve benzer düşünen oyuncularla tanışmak için harika bir yoldur. Resmi forumlarda, insanların topluluklarının reklamını yapabileceği bir kanal vardır.
Bir guild veya community katılmak isterken beklentilerinizi belirleyin.

Eklentiler (Add-on)

Eklentiler hayatınızı daha kolay hale getirecek
World of Warcraft ile ilgili en güzel şeylerden biri kullanıcı arayüzünün ne kadar özelleştirilebilir olduğudur. Eklentileri kullanarak, tamamen beğeninize göre uyarlayabilir veya zindanlar için etkileşimli patron rehberleri gibi yararlı işlevler ekleyebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok eklenti olduğu için bu korkutucu bir süreç olabilir.

Bir kaç tane Kullanmanız Gereken WoW Addonları sitemizde bulabilirsiniz.

Temel World of Warcraft UI kullanılabilir olsa da, ElvUI gibi tam bir revizyon kurmak için zaman ayırmak, zor zindanlar ve baskınlar sırasında size yardımcı olacak akıllı bir fikirdir. Birincisi, temel kullanıcı arayüzü eylem çubuğunuz, sağlığınız ve canavar sağlığı gibi gerekli unsurları ekranın her yerine yayar. Çaresizce saldırmaya, ölümcül yeteneklerden kaçmaya ve aynı anda savaştığınız canavarın durumunu görmeye çalıştığınızda, bunaltıcı olabilir. ElvUI, tüm bu öğeleri yeniden düzenlemenize izin verir, böylece ekranın kenarlarında olmak yerine eyleme daha yakın olurlar, böylece her şeyi daha kolay görebilirsiniz. Bunun veya daha karmaşık add-onların rehberlerini sitemizde bulabilirsiniz.

Acele etmeyin
Yukarıdaki adımları izlerseniz, World of Warcraft’ta başlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olacaksınız. Neyse ki, o kadar da karmaşık değil ve geri dönülemez bir hata yapmadan, güvenli bir şekilde sorunları çözebilirsiniz. Acele etmeyin ve sadece dünyanın tadını çıkarın. World of Warcraft hala en geniş MMO’dur. Sadece bir hafta içinde tam olarak deneyimleyebileceğiniz bir dünya değil, bu yüzden kendinizi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca yavaşça ilerleyeceğiniz bir yolculuğa hazırlayın.