Gold Rehberi: Auction House Kontrolü

Goblinlerin eşyalarınızı alıp sizin için küçük bir ücret karşılığında sattıkları müzayede evine hoş geldiniz. Sorun şu ki, topluluğun büyük bir çoğunluğu müzayede evinin sadece eşya satacak bir yer olmadığı gerçeğinin temel anlayışından yoksun. (Auction House) Müzayede evi, ürün fiyatlandırmasıyla ilgili bir bilgi kaynağıdır. Gerçek hayatta olduğu gibi bir borsadır. (Hepimizin yatırım yaptığı Azeroth borsası.) En önemlisi ekonomimizin temelini oluşturuyor. Şimdi, bir ekonominin temeline hakim olmak, gerçek hayatta imkansız, olabilir çünkü onun binlerce yönü var. Ancak Warcraft’ta, sadece ustalaşmanız gerekir; Auction House. Bu konuda ustalaştığınızda tüm altınlar posta kutularınızdan taşacak.

Auction House Kontrolü Genel Bilgi

Auction House, Kim? Ne? Nerede? Ne zaman? NEDEN?!

Müzayede evleri, (Auction House) Horde ve Alliance için her büyük şehirde bulunmaktadır. Horde müzayede evleri sadece Horde tarafından satılan ürünleri sergileyebilir ve aynı şekilde Alliance için de geçerlidir.Bu 2006 yılında yayınlanan Patch 1.9.0 ile birlikte Horde ve Alliance için ortak bir havuz oluşturuldu.

Müzayede evleri Gadgetzan, Everlook, ve Booty Bay’de de bulunabilir. Güncellemeden önce ortak AH olarak kulanılıyordu.

Genellikle uzun süre müzayede evi ile uğraşırken şehirlerden uzaklaşmak istersiniz. Alliance için Ironforge ve Stormwind – Horde için orgrimmar en kalabalıktır. Buralarda kalabalıktan dolayı gecikme yaşayabilirsiniz. Farklı yerlerde de müzayede evleri mevcut ama benim tavsiyem Garrison’unuza getirebileceğiniz müzayede evidir. Her müzayede evinin yakınında banka bulunur bu yüzden garrison’unuzada bir tane yerleştirebilirsiniz.

Depozito ve Açık Artırma İşlemleri

Açık artırma yapılırken depozito ücreti alınır. Bir açık artırma satıldığında, depozitoyu geri alırız, ancak nihai fiyatın bir kısmını kaybederiz. Açık artırma satılmazsa depozitomuzu kaybederiz; bu, insanların tamamen inanılmaz fiyatlar istemesini (ve birisinin bunu yapmak için ödeme yapmadan yanlış tıklamasını ummasını) engellemek içindir. Genel olarak, bunlar hepimizin bildiği ortak şeylerdir, ancak burada matematiğe bölünecek. Ne kadar para kaybediyoruz?

Her ürünün bir MSV’si, bir Merchant Sell Value [(Vendor)Tüccar Satış Değeri] vardır. MSV, depozito maliyetlerini belirler.

Alliance/Horde Auction Houses

  • Depozito (12hr) = 15% eşyaların MSV
  • Depozito (24hr) = 30% eşyaların MSV
  • Depozito (48hr) = 60% eşyaların MSV

Örneğin, MSV 100 altın olan bir ürün, 48 saat boyunca açık artırma için 60 altın depozitoya mal olacak.

Bir açık artırma satıldığında, satışı yürüten açgözlü goblinler bir kesim alır. Şehir müzayede evlerinde, toplam satışınızın yalnızca %5’ini kaybedersiniz.

Gerçekler

İşte müzayede evi gerçeklerinin ufak bir listesi.

  • Açık artırmaların süresinin dolması için Müzayede Evi zamanlayıcısı sunucu saatine göre çalışmaz. Bir sunucu çevrimdışı olsa bile, bu zamanlayıcı ile işaretlenir.
  • Aynı hesaptaki bir karakter ile depozito ücretinden tasarruf etmek için kendi açık artırmalarını satın alamazsın.

Müzayede Evi Hakimiyetine Hazırlık

Elinize kaç tane yeşil, mavi vb. eşya geldi, çantalarınıza girdi ve ardından doğrudan satıcıya satıldı? Geçmişte sattığınızı bildiğiniz bir şeye kaç kez ihtiyacınız oldu?

Kabul edelim, banka ve çanta alanı söz konusu olduğunda, blizzard bizi düşündürmek ve kararlar vermek zorunda bırakmak için bizi nasıl sınırlandıracağını gerçekten biliyor. Bu yüzden topluluk, Banka Karakterleri olarak adlandırılan şeyleri WoW var olmadan çok önce icat etti.
“Banka Karakteri”, hesabınızda temelde depolama alanı olarak kullanılan alternatif bir karakterdir. Banka karakterlerinin çoğu, geniş alan için bir guild bankası kullanmak amacıyla kendi guildlerini oluşturur. Guild sekmeleri pahalıya mal olabilirken, çoğu insanın en fazla bir veya iki kişiye ihtiyacı vardır.

Not: Aşağıdakiler, gelecekteki müzayede evi satışlarınızda yardımcı olmak için Uzun Vadeli bir plan olarak kabul edebilirsiniz.

Peki tüm bunlar ne oluyor?

  • Herşeyi kaydedin. bkz. (Trade Skill Master)
  • Beyaz çöp eşya satmayın.
  • Oyunda satıcılardan alınabilen eşyaları satmaya çalışmayın.
  • Satış değerleri düşük eşyaları 5 6 defadan fazla satışa koymayın ve biriktirmeyin. (satış değerini tsm add-on’u ile görebilirsiniz)
  • Kimsenin yapmadığı farmları yapıp herkesin istediği eşyaları satabilirsiniz.Bu kanıtlanmıştır ve birçok insan bunu yapmaktadır, ancak uzun vadeli bir fikirdir.

Birkaç ay içinde bankacının depolamasını tam olarak kontrol edin. Ona gönderilen şeyleri takip etmeli ve oynadıkça sıralaman gerekli. Gems, gear, cloths, materials, vb. Yığınlarınız olduğunu göreceksiniz. Bu şeylerin ne kadar çabuk toplandığı ve yığınların ne kadar değerli olabileceği inanılmaz. Bunların müzayede evi ile ilişkisi nedir? Kimsenin toplama yapmadığı bir eşya yığınını sakladığınız zamanlar olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla paraya değer. Bunlar genellikle oldukça hızlı satılıyor, bu yüzden biriktirin.

Ana karakterlerde eşyaları biriktirmenin uzun vadede ne kadar karmaşık olduğunu göreceksiz. Bu yüzden banka karakterleri oluşturmak bunları takip etmek ne kadar kolay olabileceğini hissedeceksiniz.

İnsanların İhtiyaçlarını Öğrenmek

Bu genellikle düşünme ve araştırma kısmıdır. Düşünmeyi sevmiyorsan, çok kötü! Tavsiyem gidip atıştırmalık bir şeyler alın ve öğrenmeye geri dönün!
Şimdi tüm World Of Warcraft oyununu müzayede evine gelen ve müzayede evinden çıkanları bölümlere ayıralım.

Oyuncu türleri (ve evet, insanların birden fazla türü olabilir)

Görevci – Toplayıcı- Raider – PvPci olarak 4 e ayrılır.

Görevci: Genellikle görevleri yapan bir oyuncu her şeyi satar, çünkü sadece canavarları yağmalayarak toplayıcılık yaparlar. Görev ödülleri, kolay altın, ekonominin nakit akışını artıran ve görev öğeleri anlamına gelir. Tüm dezavantajlıları artık ihtiyaç duymadığı malzemeleri satacaktır. Bu yüzden görevciler meslekler için çoğunlukla enchanting, leatherworking, ve tailoring için materyaller sağlıyorlar.

Peki ya ne alırlar? Birçok görevci çok az kullanır, bazıları iksir kullanır, ancak çoğu kendi başına hayatta kalır.Görevciler genellikle karakter seviye ve eşyalarını yükseltme ile ilgilenirler. Bu yüzden, araştırmalarıma göre genellikle koydukları eşya kadar eşya alırlar. Örneğin Glyph satışlarını artırdıklarını söyleyebilirim.

Toplayıcı: Genellikle her şeyi getirir. Bir müzayede evinde listelenen tüm öğelerin en az yarısını getirirler. Genellikle sadece iksir gibi ihtiyaç duydukları şeyleri alırlar. Genellikle, toplama kapasitesini artırmak için en iyi çantaları satın alırlar.

Raider: Genellikle nadir ve destansı BoE ekipmanı getirir. Yükseltmelerinden enchanting malzemeside getiriyorlar, ancak getirdiklerinden daha fazla malzeme alıyorlar. Raiderlar ayrıca potions/elixers/flasks/scrolls/gems en fazla ihtiyaç duyuyorlar pazarın yarısından fazlası raiderlara satılıyor.

PvPci: Müzayede evine neredeyse hiçbir şey sağlamayan, genellikle bir raider ile aynı şeyi yaparlar, önemli ölçüde daha az potions/elixers/flasks/scrolls vb. alırlar, ama neredeyse aynı miktarda gems/enchat malzemesi alırlar.

Genellikle bunları şu şekilde basitleştirebiliriz.

  • Görevci – Sürekli aktif, sürekli araştıran.
  • Toplayıcı – Sürekli aktif ve herşeyi toplayan. Toplayıcılar, tüm hafta boyunca oynayan daha sert oyuncular olma eğilimindedir.
  • Raider – Guildlerin %90’ı hafta içi raid yapar. Çarşamba, en büyük raid günü ve tüm guidlerin raid yaptığı gündür. Tüm raidlersıfırlanır ve neredeyse herkes raid yapar. Flasks, potions, çoğunlukla öğleden sonra ve akşam sunucu saatlerinde raiderlara en iyi satışı yaparsınız. (raidlerden bir gün öncede piyasa dengesi değişmeye başlayabilir dikkatli olmakta fayda var ) Gems ve enchants raiderlar raidlerde hangi eşyaları düşürdüklerine göre akşam 12:00 den sonra veya ertesi gün erken saatlerde satın almaya başlarlar.
  • PvPci – Genel olarak, Pvpci tüm hafta boyunca pvp yapar, ancak hafta sonları daha iyi olur … Hafta sonları çevrimiçi olarak daha fazla oyuncu var. Ayrıca, hafta sonları nadiren çok sayıda raid vardır, bu yüzden oyuncular bu zamanı pvp’ye ayırırlar. Dolayısıyla, pvpci’nin ekonomik etkisi o zamanlarda belli oluyor.

Umarım anlamaya başlıyorsunuzdur. Müzayede evini manipüle etmeye çalışmak için belirli günler ve belirli saatler çok daha iyidir! Her sunucu, her guild ve her oyuncu farklıdır, ancak bunlar dünya çapında en popüler trendlerdir.

Ekonominin Kategorileri

Evet çizelgelere göz atma zamanı. Müzayede Evi penceresinin neye benzediğini hepimiz biliyoruz. Kategorileri biliyoruz … yoksa bilmiyor muyuz? Aşağıda her kategori açıklanmış ve en çok odaklanılması gereken alanları görebilirsiniz.

Kâr alanını kategorilerine ayırmak, başlamanıza yardımcı olacaktır.

Weapon / Armor: Bu kategori birkaç amaca hizmet eder. Üretim meslekleri burada büyük fayda sağlayabilir ama bu tamamen blizzard’ın güncellemelerine bağlı. Raidler, dungeonlar ve oyun eşyaları ilerledikçe, yeni tarifler ortaya çıktığı sürece, bu blacksmithing/tailoring/leatherworking için çok kârlı bir alan olabilir. Burada eşya satmak zordur ve sürekli bir oranın altını çizmediğiniz sürece, bu alanda deneyimli değilseniz, bunu para kazanmak için birincil yol yapmaya çalışmamalısınız. Dungeonlar ve raidlerden düşürülen eşyalar(veya raid görevlerinden) oluşturulan BoE yapımı öğeler, en değerlidir ve genellikle en yüksek miktarları getirir. Raid yapmıyorsanız, bunu kâr etmenin birincil yolu yapmamak için başka bir nedeniniz daha var.

Yeni tarifler olmadan, birkaç ay içinde hiç kimse şu anda yapabileceğiniz eşyaları istemeyecek ve sizin pahalıya hazırlamış olduğunuz eşyalarınızı satın almayacaktır. Daha önce bahsedildiği gibi bu kategorilerin bir başka özelliği de, enchanters malzemesi için maksimum dust/shards miktarı fiyatlarını vermek için belirli seviyelerde teçhizatı aramalarıdır. Cataclysm, 83-85 seviye eşyalar en çok faydayı elde eder. ( Bu zaman zaman değişebilir.)
Genellikle dust ve shards maliyetinden daha ucuz olan eşyaları satın almak, üreteceğiniz ench’den gelecek paranızı ikiye katlayabileceğiniz veya üçe katlayabileceğiniz anlamına gelir.

Consumable: Bu kategorideki en önemli şey, her şeyin 1 seferlik kullanımı olmasıdır. Yani yüksek talep var .. Yani … KÂR KÂR KÂR!!!

Glyph: Bir glyph öğrenildiğinde sonsuza kadar sahip olursunuz. Bu artık neredeyse yaygın bir bilgidir. Bu, zamanla oyuncuların neredeyse her maksimum seviyesinin (ve en aktif olanının) tüm glyphlerine sahip olacağı anlamına gelir. Satış pazarınız, yalnızca seviye atladıkça yeni oyunculara ve yeni altlara dönecektir. Böylesine seçici bir piyasa ile bu, fiyatların düzinelerce farklı glyph üzerinde çok yüksek ve düşük miktarlarda dalgalanmasına neden olacaktır. Piyasa öngörülemez ve yetiştirilmesi veya kâr etmesi zordur. Bu alanda herhangi bir zaman harcamanız tavsiye edilmez. (Yeni bir glyph tarifi çıktığında ilk zamanlar satışı oldukça yüksek kâr elde ettirebilir)

Trade Goods: Burada ele alınacak çok şey var. Cloth burada ilk önemli şey. (Humanoids) İnsansı hayvanlar Cloth düşürür ve neredeyse HER cloth karşılığı değerlidir. Hatta Linen Cloth, evet. Her cloth’un kendi değerleri vardır ve tüm cloth’lar saklanmalı ve satılmalıdır. Bunlar madenleri de kapsar. et ve ot için iyi bölümlerdir, çünkü çoğu zaman insanlar bunları anlamsız olarak alırlar veya onları sadece hızlı bir şekilde paraya çevirmek için müzayede evine koyarlar ve çok düşük fiyata satarlar. Bunları satın almak ve yeniden satmak, kâr etmenin harika ve kolay yollarıdır. Jewelcrafting bu bölümde yer almaz çünkü açıkçası jewelcrafting kendi meta kategorisi vardır.

Gem: Bir jewelcrafting ustasının evi ve muhtemelen bir raider ve pvp’ci için varoluş sebebi. Hepimiz eşyalarımızı gem takıyoruz. Mücevherler, bir jewelcrafting veya miner olmanın dışında çok sayıda kaynaktan gelir. Belirli alanlar, yaratıklar, sandıklar, dungeonlar, vb … onları bulabilirsin (size inanıyorum!).

Tamam bu harika, hemen hemen her alanın amacını listeledik, ama ONLARI NASIL KULLANACAĞIZ !? Basit, müzayede evini işleyen bir borsa gibi düşünün. Borsa simsarıymışsınız gibi davranın. Düşük fiyata al, yüksek fiyata sat.

Tekel Yaratmak

Herhangi bir rakip olmadan, tek tedarikçi olmaya ne dersiniz. Arz ve talep ekonomisinde, talep ne kadar yüksekse, arz da o kadar yüksek olmalıdır. Bir şeyi tedarik edecek daha az kaynakla, tedarik eden çok az kişi durumu manipüle edebilir ve fakir müşterilerden faydalanabilir. Bunun nasıl çalıştığı basitçe anlatmak gerekirse, diğer oyuncuların sattıklarını almak diyebiliriz. Başlamak için bir örnek vereceğim;

Diyelim ki SEN her biri 8 altın olmak üzere 25 cloth koy.
Diyelim ki 1.satıcı her biri 5 altın olan 25 cloth koydu.
Diyelim ki 2.satıcı her biri 4 altın olmak üzere 25 cloth koydu..

Sorun şu ki, aynı listede daha ucuz varken, clothlarınızı her biri 8 altından kim alacak ? Peki onlar ortadan kalkarsa sizin clothlarınız satılabilir mi ?
Bi yandan evet bir yandan hayır, çünkü bu biraz yanıltıcı olabilir ve bir eşya ne kadar popülerse, daha fazla tedarikçi olacağı için, onun için bir tekel yaratmak o kadar zordur. Temel olarak fiyatı düşürmeye çalışan her satıcının eşyasını satın almanız ve satmak istediğiniz fiyata koymanız gerekir. Bu biraz risklidir kolay bulunabilen bir materyal veya eşya ise hiç uğraşmayın biraz zor elde edilebilen bir şey isede dikkatli olmalısınız. Bunun sizin tarafınızdan tekelleştirlmeye çalışıldığı fark edilir ise kötüye kullanabilirler ve sizi zarara uğratabilirler.
Tekel yaratmak istediğiniz eşyaların fiyatlarını makul tutmaya çalışın. Çokta popüler olmayan eşyalarda deneyebilirsiniz. Sizin altınıza fiyat koyan oyuncuların eşyalarını alt karakterleriniz ile satın alın. En önemlisi pazarınızı daima kontrol etmeniz gerekir.

Bu çok etkili, ancak riskli, fazlaca altın gerektiriyor ve zaman alan bir iş ve ustalaşması çok zor.

HATIRLAMA! ** Bir ürün ne kadar popüler olursa, onun için tekel yaratmak o kadar zor olur çünkü daha fazla tedarikçi olacaktır. **

Kapanış

Son olarak satış hacminiz ne kadar çok ise o kadar çok geliriniz olur. Unutmayın eski raidleri, dungeonları yaparken düşürdüğünüz boe eşyaları her zaman satış hacminizi artırmak için saklayın. Bir sonraki yazımızda Petlerin getirebileceği goldlardan bahsedeceğiz.